Exponate de maximafilie

duminică, 23 noiembrie 2014

După 25 de ani!

Au trecut 25 de ani de la căderea regimului comunist în ţara noastră. Cu acest prilej, producătorul român de timbre a pus în circulaţie o emisiune filatelică formată dintr-un timbru (14,50 lei) şi o coliţă dantelată (8,10 lei). Machetarea s-a făcut în coli de 32 de timbre şi minicoli de 5 timbre şi o vinietă (în două variante). Din nou valoarea de 14,50 lei nu lipseşte, semn că prestatorul de servicii filatelice este decis să continue politica antinaţională, ilegală, inumană şi nesimţită din domeniul preţurilor, dusă de peste doi ani, pentru falimentarea filateliei.
În plus, timbrul este de o urâţenie pe care o asemenea emisiune nu o merita. Autorii au fost preocupaţi doar de de profitul bănesc ce-l vor obţine şi au tratat superficial mesajul pe care-l transmit. Face impresia unei emisiuni pregătită în grabă.
Ni se spune că "timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează în manieră grafică și simbolică numărul „XXV” menit....". Mă întreb ce ar putea însemna "maniera grafică", când ne referim la reprezentarea unui număr?! Dar cum limba română nu este prietena comunicatorilor de la Romfilatelia, trecem peste asta. În ceea ce priveşte simbolismul numărului "XXV", care se explică în continuare, abordarea este extrem de simplistă şi incorectă. Iată ce ni se explică: "...cifra romană XX este un semn al negării regimului comunist ce vine să anuleze zidul oprimării, iar cifra romană V reprezintă un simbol al victoriei...". Lăsăm la o parte problemele de semantică ce apar şi în această frază şi ne referim la mesajul timbrului, care este foarte îndoielnic. Nu negarea regimului comunist trebuia marcată, ci înlăturarea acestuia. Simbolul comunismului (secera şi ciocanul) trebuia distrus, nu "bifat" cu XX. Recunosc că nu înţeleg trimiterea la un "zid al oprimării". Să se fi inspirat autorii din situaţia ce a existat în Germania până în toamna lui 1989? Îi duce mintea!!
Timbrul cu vinietă, varianta 1
Timbrul cu vinietă, varianta a 2-a

Timbrul coliţei dantelate reprezintă un monument care, de fapt, nu există. Aici suntem minţiţi pe faţă pentru că producătorul timbrelor nu face precizarea că imaginea este doar macheta operei „Aripi” (Monumentul luptei anticomuniste) aparținând artistului Mihai Buculei. Mai multe despre acest proiect puteţi găsi aici şi aici.

Coliţa dantelată
Ştampila "Prima Zi"

Să auzim de bine!
Alex M


3 comentarii:

  1. Ma bucur ca sunt oameni care si comenteaza ceea ce se intampla la Romfilatelia. Din pacate este vorba despre o institutie care nu vrea sa asculte... daca comentezi ceva pe pagina de Facebook se sterge mesajul, apoi esti blocat :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit si, ca urmare, m-am decis sa postez articolul mai curind decat imi programasem. Probabil voi avea si un comentariu.

      Ștergere