Exponate de maximafilie

marți, 6 ianuarie 2015

Ilustrate maxime realizate de GMAFB. Retrospectivă 2014 (1)

În semestrul întâi al anului 2014 Grupa de Maximafilie a Asociaţiei Filateliştilor din Bucureşti (GMAFB) a realizat 18 ilustrate maxime. Aceasta s-a putut întâmpla numai prin eforturile neostenite ale domnului dr. Ioan Danieliuc, cel care s-a îngrijit de procurarea mărcilor poştale necesare pentru tiraje de cel puţin 16-20 de exemplare, de machetarea ştampilelor ocazionale, aprobarea şi confecţionarea lor, de editarea cărţilor poştale ilustrate şi, în final, de distribuirea "produsului finit". Totodată, îi suntem recunoscători şi domnului Emil Stanciu pentru acurateţea obliterărilor.
La aceste ilustrate maxime s-au folosit mărcile poştale din 7 emisiuni filatelice, din cele 20 puse în circulaţie în perioada ianuarie-iunie 2014. Voi face prezentarea în ordinea apariţiei timbrelor şi nu voi posta acele piese deja menţionate de mine în alte articole.

1. Ziua Culturii Naţionale: Mihai Eminescu-Luceafărul poeziei româneşti a fost prima emisiune a anului trecut, pusă în circulaţie la 15 ianuarie. Marca poştală are valoarea nominală de 9,10 lei şi reproduce un portret al poetului Mihai Eminescu aflat în galeria de tablouri a Academiei Române. Machetarea s-a făcut în coli de 32 de timbre; minicoli de 6 timbre şi 3 viniete; blocuri de 4 timbre şi 4 viniete (vândute condiţionat în cele 360 de albume filatelice); coliţe dantelate. 
Ziua Culturii Naţionale 2014-coliţa dantelată
Bineînţeles că, fiind început de an şi fiind vorba de cultura naţională, Romfilatelia ne-a servit un produs marcă proprie prin "prelucrarea" versurilor inegalabilei Glossa, ce au fost înscrise pe manşeta coliţei dantelate. "Vreme trece, vreme vine" a scris poetul nostru naţional dar prestatorul român de servicii filatelice, cu acordul necondiţionat al Comisiei Filatelice, susţine că, de fapt, "Vremea trece, vremea vine". Găsiţi sursa informaţiei dând clic aici. Şi încă un lucru. Această emisiune filatelică a fost prezentată în sesiunea Academiei Române din 15 ianuarie 2014, dedicată lui Eminescu!! Este jenant să mai fac alte comentarii!

1.1 Ilustrată maximă "Ziua Culturii Naţionale - Mihai Eminescu".
Carte poştală ilustrată (CPI): tipărită de FullColor, Bucureşti.
Obliterare (Obl.): Ştampila Prima Zi, 15.01.2014, Bucureşti
Ilustrată maximă "Ziua Culturii Naţionale"

1.2. Ilustrată maximă "Mihai Eminescu - Comemorare".
CPI: FullColor; OBL: Ştampilă ocazională cu textul "COMEMORARE/ 1850/1889/Mihai Eminescu/125 de ani/16.06.2014/014880/Bucureşti 63" şi imaginea poetului.
Eminescu_SO-fataPB_01-2015
Ilustrată maximă "Mihai Eminescu - Comemorare"
Eminescu_SO-versoPB_01-2015
Ilustrată maximă "Mihai Eminescu - Comemorare"-verso

2. Jocurile Olimpice de iarnă, Soci 2014.
Această emisiune filatelică a apărut la 7 februarie 2014, se compune din patru mărci poştale, cu valoarea nominală de 2,10 lei fiecare, reprezentând sporturi de iarnă la care au participat sportivi români: biatlon, bob, patinaj artistic şi schi fond. Machetarea s-a făcut în minicoli de 8 timbre (2 serii) cu 2 timbre tête-bêche.
2014_SOCHI


Iată două din cele patru ilustrate maxime realizate de GMAFB.
CPI: tipărite la FullColor, Bucureşti.
OBL: Ştampilă ocazională "1914-2014/Centenarul Comitetului Olimpic Român/27.03.2014/014883/BUCUREȘTI 63".

Bob
Ilustrată maximă "Bob"
Biatlon
Ilustrată maximă "Biatlon"
Biatlon-verso
Ilustrată maximă "Biatlon"-verso

3. Europa 2014 - Instrumente muzicale naţionale.
Au fost realizate două ilustrate maxime pe care le puteţi vedea dând clic aici.

4. Conferinţa Mondială a Marilor Loji Masonice Regulare.
Vă invit să citiţi unele detalii despre această emisiune filatelică dând clic aici. Veţi vedea şi o ilustrată maximă realizare personală, asemănătoare cu cea de mai jos.
Autoportret_S-Fentiu_AFB_PB-01-2015
Ilustrată maximă "Sever Frenţiu",realizată
de GMAFB; CPI: FullColor; OBL: ŞPZ

5. 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României.
Cele două ilustrate maxime realizate de GMAFB le găsiţi aici.

6. Senatul României, 150 de ani.
Pentru detalii despre emisiunea filatelică şi vizionarea a două ilustrate maxime realizate de GMAFB daţi clic aici. A treia ilustrată maximă este prezentată mai jos. 
Stema2_galbenPB-01-2015
Ilustrată maximă "Stema Senatului",realizată
de GMAFB; CPI: FullColor; OBL: ŞPZ
Timbrele acestei emisiuni au fost retrase din circulaţie, fără un anunţ oficial, întrucât s-a constatat o eroare majoră de machetare a Stemei Senatului. Am postat ceva în legătură cu această situaţie aici, iar mai multe informaţii găsiţi în revista philatelica.ro, nr. 4 (33), 2014, pagina 30 pe care o puteţi accesa dând clic pe acest link: http://www.philatelica.ro/philatelica33-14.html

7. Mesageri ai sportului românesc, Octavian Bellu şi Mariana Bitang. Grupa de Maximafilie a AFB a realizat patru ilustrate maxime, din care trei le-am prezentat aici. A patra este aceasta:
Bellu-Bitang
Ilustrată maximă "Mariana Bitang". CPI: FullColor;
OBL. Ştampila Prima Zi, 20.06.2014, Bucureşti

Va urma.
Să auzim de bine!
Alex M

2 comentarii:

  1. Felicitări pentru activitatea rodnica din 2014 și mult spor în 2015!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc si voi transmite cuvintele d-tra frumoase colegilor din Grupa de Maximafilie. Sa speram ca 2015 va fi un an bun pentru toata lumea!

      Ștergere