Exponate de maximafilie

marți, 9 decembrie 2014

400 de ani de la moartea pictorului El Greco

El Greco, pe numele său adevărat Dominikos Theotokópoulos, de la moartea căruia (7 aprilie 1614) s-au împlinit patru veacuri, a fost un pictor spaniol manierist de origine greacă, devenit simbol al Şcolii spaniole de pictură şi al cărui nume este aproape sinonim cu cel al orasului Toledo. S-a născut la Candia (azi Heraklion / Creta), în anul 1541, şi este cunoscut mai ales datorită picturilor sale pe teme religioase și ca portretist, având însă şi contribuții în domeniul sculpturii și arhitecturii. Primele date despre marele pictor s-au găsit într-un act notarial din 6 iunie 1566, unde s-a păstrat semnătura lui, "Maestrul Menegos Theotokopoulos" și cuvântul adăugat de el însuși -"zgurafos" (în dialect grec local: pictor). În felul acesta aflăm că la vârsta de 25 ani era pictor specializat în miniaturi pe lemn și în fresce.  Aflaţi mai multe dând clic aici


La data de 22 august a.c. Romfilatelia a pus în circulaţie o serie de mărci poştale intitulată “Capodopere de artă universală din patrimoniul românesc”. Pe două din timbrele apărute cu acest prilej sunt reproduse lucrări ale lui El Greco aflate în patrimonial Muzeului Naţional de Artă a României:  Logodna Fecioarei şi Martiriul Sfântului Mauriciu şi al celor zece mii de tebani. Menţionez că muzeul deţine şi un al treilea tablou al lui El Greco: Adoraţia păstorilor. Seria mai are două mărci poştale ce reprezintă picturi ale lui Pieter Breughel cel Tânăr, pe care le voi prezenta într-o postare viitoare. 

1."Logodna Fecioarei" (ulei pe pânză, 110 x 83 cm), pictură realizată, probabil, în perioada 1608-1614. Lucrarea este  menţionată în 1621 în inventarul bunurilor găsite în atelierul artistului la moartea sa. Ea rămâne ca exemplu pentru perioada manieristă, îmbinând, într-o viziune personală, Occidentul catolic din perioada Contrareformei şi Răsăritul bizantin. Daţi clic aici pentru a vedea sursa informaţiilor.
Ilustrata maximă a fost realizată folosind timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei din seria menţionată, ştampila Prima Zi şi suportul procurat de la MNAR.
Logodna fecioarei
Ilustrată maximă "Logodna Fecioarei"
Logodna fecioarei-verso
Ilustrată maximă "Logodna Fecioarei"-verso

2. Martiriul Sfântului Mauriciu şi al celor zece mii de tebani (ulei pe pânză, 145 x 107 cm). Tablou pictat în perioada 1600-1606, după unele surse, sau în 1577, potrivit altora. Lucrare exemplară prin modul în care un episod dramatic din istoria creştinismului devine la El Greco pretextul unei"invenzione", în cea mai pură concepţie manieristă. Sursele informaţiilor le găsiţi aici şi aici.
Pentru realizarea ilustratei maxime s-a folosit marca poştală cu valoarea nominală de 8,10 lei din emisiunea menţionată la începutul acestei postări şi o carte poştală realizată de Allex Collection. Obliterarea s-a făcut cu ştampila Prima Zi.
Martiriul sf-Mauriciu-fata
Ilustrată maximă "Martiriul Sf. Mauriciu
şi al celor zece mii de tebani"
Martiriul sf-Mauriciu-verso
Ilustrată maximă "Martiriul Sf. Mauriciu
şi al celor zece mii de tebani"-verso

Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu