"Art. 47.1
(1) Timbrele şi efectele poştale sunt o manifestare a suveranităţii statului şi vor fi emise şi puse în circulaţie numai sub autoritatea statului.
(2) Emiterea, punerea şi retragerea din circulaţie
a timbrelor şi a efectelor poştale, precum şi distribuirea şi comercializarea
acestora se realizează de către Societatea Comercială «Romfilatelia» - S.A.,
persoană juridică de interes public.
.............................................................................................
(5) MSI este organul administraţiei publice centrale care exercită drepturile de control al statului asupra persoanei juridice emitente a timbrelor şi efectelor poştale prevăzute la alin. (2)".
Reţinem că timbrele se emit sub autoritatea statului român reprezentat de Ministerul pentru Societate Informaţională. Planul de emisiuni filatelice pentru anul 2015 a fost întocmit, sub forma unei ciorne, de către prestatorul necalificat de servicii filatelice care, culmea obrăzniciei, menţionează la sfârşitul documentului că "Romfilatelia îşi rezervă dreptul de a redimensiona programul
emisiunilor de timbre, comunicând în timp util orice modificare".
Este clar că pe fondul unei legi prost făcute (privind capitolul "Emiterea şi comercializarea timbrelor şi efectelor
poştale") şi a lipsei de interes a MSI, Romfilatelia se comportă ca autoritate a statului!! De aceea afirm că timbrul acestei emisiuni a fost emis în dispreţul legii.
De aceea nici nu voi insista prea mult pe prezentarea acestei emisiuni. Menţionez că marca poştală are valoarea de 4,70 lei şi este machetată în coală de 20 de timbre şi minicoală de 5 timbre+1 vinietă+3 tabsuri.
Pe tabsuri sunt reprezentate:- tăbliţele de la Tărtăria (5500 5300 î.Hr.);
- portretul lui Johannes Gutenberg şi o imagine a presei lui tipografice;
- portretul lui Alexander Graham Bell împreună cu telefonul pe care l-a inventat;
Blocul de cinci timbre, o vinietă şi trei tabsuri al emisiunii |
Cu toate condiţiile de ilegalitate în care a apărut această emisiune, am realizat câteva ilustrate maxime, dar voi fi primul care mă voi bucura dacă marca poştală ar fi vreodată declarată indezirabilă şi scoasă din evidenţa filateliei româneşti. Atunci, bineînţeles că nici aceste maxime nu vor fi acceptate.
Ilustrată maximă "Pană de scris" |
Ilustrată maximă "Pană de scris"/verso |
Ilustrată maximă "Act notarial scris pe pergament (1557)" |
Ilustrată maximă "Act notarial scris pe pergament (1557)"-verso |
Ilustrată maximă "Tabletă digitală" |
***
Se impune o precizare. Nu am nicio intenţie de a desconsidera rolul publicităţii în societatea contemporană sau meritele profesionale ale organizaţiei în folosul căreia a fost emis acest timbru. Chiar îi admir pentru reuşita lor, dar şi pentru acţiunea de documentare pe care au făcut-o la magazinul filatelic de pe strada Jean Louis Calderon şi la O.P. Bucureşti 37, cu prilejul punerii în circulaţie a emisiunii. Persoanelor din conducerea Romfilatelia nu le-a păsat niciodată de problemele filateliştilor.
Problema este că nu s-a respectat legea.
Să auzim de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu