Exponate de maximafilie

luni, 24 februarie 2020

Cărți poștale maxime cu pisici


Romfilatelia a introdus în circulație vineri, 7 februarie, a.c., emisiunea de mărci poștale Pisici, compusă din 6 timbre, machetate în coli de 32 de timbre și minicoli de 5 timbre și o vinietă. S-au mai editat 210 seturi de ilustrate maxime, 225 albume filatelice și 450 seturi de plicuri prima zi (din care 225 pentru albumele filatelice). Întâmplător sau nu, ștampila prima zi este figurativă și foarte potrivită pentru a realiza ilustrate maxime cu foarte bună concordanță de imagine, astfel: 

1. Pisica Persană sau pisica Aristocrată este reprezentată pe marca poștală de 1,80 lei. 

Persana este cea mai populară rasă de pisici la nivel mondial. Acest fapt se datorează, în primul rând, frumuseții sale, dar și aspectului deosebit ce o detașează de toate celelalte pisicuțe. Este cea mai veche rasă de pisici. Are blana bogată în păr, groasă, picioare scurte, cap mare, urechile îndepărtate, ochii mari, părul din jurul botului lung, care conferă aspectul de botniță, aspect favorizat și de fața plată, care crează probleme respiratorii frecvente la această rasă. Pisicile persane pot avea orice culoare. 

2. Pisica Siameză este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei. 

 Siameza este o rasă de talie medie, cu corpul lung și zvelt, care este grațios și elegant, însă are un aspect musculos. Corpul este bine echilibrat și atletic, picioarele sunt zvelte, iar labele sunt mici și ovale. Capul văzut din față seamănă cu un triunghi care se ascute prin linii fine către un bot delicat. Urechile sunt mari și ascuțite, fiind așezate astfel încât să urmeze liniile triunghiului. Ochii au un aspect oriental și sunt înclinați spre nas. Coada este lungă și conică, fără bucle. Blana scurtă, fină și apropiată de corp este deschisă la culoare, cu extremități de o culoare mai închisă. Extremitățile colorate se extind doar la zona măștii feței, urechi, picioare și coadă, care sunt părțile mai reci ale corpului. Poate avea culori diverse. Culoarea ochilor, indiferent de culorile și modelele blănii, este albastru viu și intens. 
3. British shorthair se regăsește pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei
Pisica British Shorthair este descendentă a pisicilor aduse în Marea Britanie de către romani și apoi împerecheate cu pisicile native sălbatice. Mai târziu au fost încrucișate cu pisicile persane pentru a avea o blană groasă asemenea lor. Rasa a fost definită în secolul XIX-lea. Are corpul dolofan, membrele scurte, groase și puternice și capul mare, cu fața rotundă. Blana scurtă și deasă, fără să fie pufoasă, se găsește în peste 100 de combinații de culori și modele. Face parte din categoria pisicilor medii spre mari. Motanul poate sa cântărească între 5 și 8 kg, în timp ce pisica poate atinge o greutate de 4-6 kg, la maturitate. Dar, ce este special la această rasă este faptul că greutatea lor are la bază mai multă masă musculară și mai puțină grăsime.
4. Pisica Bengaleză este ilustrată pe timbrul de 5 lei.
Pisica Bengaleză își are originile în pisica leopard asiatică, care a fost încrucișată, în 1963 în Statele Unite, cu pisica domestică. Corpul acestei feline este lung și solid, constituit din oase robuste, cu mușchi puternici. Fălcile sale sunt late și formează un bot masiv și lat, cu mustăți mari, proeminente, și pomeți înalți, pronunțați. Corpul se termină cu o coadă groasă, ascuțită spre capăt, cu vârful rotunjit, în timp ce blana este scurtă spre mediu, cu firul gros, deasă și neobișnuit de moale la atingere. Culoarea blănii poate fi cafeniu tigrat, linx pătat, sepia tigrată / maro tigrată.
5. Cel mai comun colorit pentru rasa Britsh shorthair este British Blue, redată pe marca poștală cu valoarea nominală de 8,50 lei.
6. Pe timbrul cu valoarea nominală de 11,50 lei este ilustrată Pisica Sfinx.
Pisica Sfinx are, ca principală caracteristică, lipsa blănii! Pisicile din această rasă nu sunt, totuși, în întregime lipsite de păr, ci sunt acoperite de un păr fin și pufos care seamănă cu coaja de piersică. Nu au mustăți și nici gene. Corpul are osatura fină, însă este musculos și are pieptul în formă de butoi. Picioarele sunt lungi și subțiri și au un aspect de picioare încovoiate provocat de pieptul bombat. Coada este lungă, conică și dură la atingere. Pisicile sunt calde și moi la atingere, motiv pentru care și-au câștigat numele de „sticlă cu apă caldă din piele de căprioară”. Pielea este ridată pe lateralele capului, corpului și picioarelor, însă ar trebui să fie netedă în toate celelalte zone. Pigmentarea este clar vizibilă pe pielea pisicii Sphynx. Toate modelele și culorile de piele sunt acceptabile.


Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu